سرج ارستر(SPD) چیست؟

سرج ارستر یا برقگیر چیست؟ Surge Arrester or Surge Protector Device) SPD)

سرج ارستر برق یا ارستر (surge protector) که به اصطلاح برقگیر نیز گفته می شود تجهیزی الکترونیکی است که وسایل برقی حساس را در زمان برخورد صاعقه یا افزایش ولتاژهای ناگهانی ناشی از صاعقه یا سوییچینگ محافظت می کند. سرج ارسترها با تخلیه جریان های اضافی ناشی از افزایش ولتاژها به سیستم زمین و ایجاد یک ولتاژ ایمن برای دستگاه ها از آسیب رسیدن به آنها جلوگیری می کند. سرج ارستر  OBO و نحوه عملکرد آن را می توانید در ویدئو ذیل مشاهده کنید.

سرچ ارستر ها بر اساس کدام استاندارها (Surge Arrester Design Standard) تولید و تست می شوند؟

ارسترها در فشار ضعیف با استانداردهای مختلفی تولید می شوند ولی مهمترین و اصلی ترین استاندارد ساخت و تست برقگیرها استاندارد ذیل      می باشد.

        IEC 61643 ◊

    Surge protective devices connected to low-voltage power systems-Requirements and test methods ◊

ارسترها چگونه تست می شوند؟

سرج ارسترهای برق با استفاده از تجهیزات خاص و در آزمایشگاه های مجهز می بایست تست شوند ولی برای تست صحت عملکرد ارسترها در پروژه می توانید از تستر های خاصی که برای این کار توسط سازنده ها تولید شده است استفاده کنید.

نحوه تست برقگیر (ارستر یا همان سرج ارستر برق) بسیار آسان است به این نحو که ارستر را در محل تعبیه شده روی تستر قرار داده و با فشردن کلید تست و مشاهده ولتاژی که روی دستگاه نوشته است و بررسی آن با جدولی که سازنده در اختیار می گذارد می توانید از صحت عملکرد یا سالم بودن سرج ارستر برق پی ببرید.

جهت مطالعه و دانلود کاتالوگ ها و بروشور های محصولات اینجا کلیک کنید.

تستر SPD ابو
تستر ارستر OBO

تست surge arrester در سایر موارد نیاز به امکانات ویژه ای برای تولید پالس های مشابه با صاعقه می باشد که فقط در اختیار چند شرکت در دنیا می باشد. شرکت OBO BETTERMANN به عنوان یکی از برترین شرکت های سازنده سرچ ارستر در دنیا آزمایشگاهی را در داخل مجموعه خود با نام BET دارد که بسیار مجهز و به روز می  باشد.

-تست-سرج-ارستر OBO

سرج ارستر چه اجزایی دارد؟

سرج ارستر برق شامل اجزای زیر می باشد. اصلی ترین قسمت  وریستور و اسپارک گپ می باشد.

  • بدنه سرج ارستر:

به طور معمول بدنه آنها پلاستیکی می باشد ولی معمولا در سرچ ارسترهای شبکه از بدنه آلومینیومی و در سرج ارسترهای مخابراتی از بدنه استیل استفاده می شود.

SPD شبکه OBO

بدنه آلومینیومی

SPD های OBO

بدنه پلاستیکی

ارستر مخابراتی بدنه استیل OBO

بدنه استیل

  • اسپارک گپ:

اسپارک گپ یا جرقه گیر (Spark Gap) از دو الکترود ساخته شده است که در فاصله معینی نسبت بهم قرارگرفته اند.این فاصله هوایی در اسپارک گپ ها با هوا یا گازهای خاص مثل هگزا فولراید گوگرد پر شده است. در هنگام افزایش ولتاژ در دو سر اسپارک گپ گاز داخل آن یونیزه شده وجرقه ای زده می شود که در زمان بسیار کم اتصال لازم برای تخلیه جریان الکتریکی به سیستم زمین را فراهم می کند.

اسپارک گپ OBO
شکل اسپارک گپ OBO
  • وریستور:

وریستور (Varistor) که به عنوان یک مقاومت وابسته به ولتاژ (Voltage Dependent Resistors) با رفتاری غیر خطی می باشد که وظیفه حفاظت از تجهیزات الکترونیکی را در برابر سرج یا ولتاژهای گذرا را دارند.

وریستور مقاومت در ولتاژ

وریستور ها در حالت نرمال مقاومت بینهایت داشته ولی در زمان افزایش ولتاژ ناگهانی مقاومت آنها بسیار کمتر شده و امکان نشت یا تخلیه جریان به سیستم زمین را فراهم می کنند. وریستورهای بازار معمولا از نوع متال اکسید هستن (metal oxide varistor).

سایر قطعات همچون دیود، خازن و مقاومت های SMD نیز در ساخت سرچ ارسترهای مختلف استفاده می شود که اطلاعات بیشتر را می توانید در صفحات دیگر بیابید.

Present-OBOs-tripping-release-structure

وریستور چه ساختاری دارد و چگونه کار می کند؟

ساختار وریستور به گونه ای است که با افزایش ولتاژ دو سر وریستور و قطبی شدن، ذرات اکسید روی به هم چسبیده و یک مسیر برای تخلیه جریان از یک پایه به پایه دیگر را فراهم می کند.

ساختار Varistor وریستور

این تغییرات در نانو ثانیه و حداکثر میکروثانیه رخ می دهد لذا فیوز های مینیاتوری متوجه اتصال بین فاز و ارت نمی شود.

سرج ارستر برق (SPD) چگونه ساخته می شود؟

برقگیرها (سرچ ارستر) برحسب نوع آنها به روش های متفاوتی ساخته می شوند ولی به صورت کلی ساخت سرج ارستر برق شامل مراحل زیر است:

  1. قراردادن قطعات پلاستیکی بدنه روی قالب برای خشاب ارستر (Upper Part SPD)
  2. قراردادن وریستور، پایه ها، فنر و پرچم صحت عملکرد روی پایه اسمبل اتوماتیک
  3. لحیم کاری قطعات با استفاده از ربات ها
  4. پلمپ کردن بدنه پلاستیکی قطعات داخلی
  5. پرینت مشخصات سرج ارستر و تاریخ تولید
  6. کنترل کیفی با کمک ربات های پردازش تصویر
  7. بسته بندی و ارسال

ویدئو ساخت و خط تولید  ارستر OBO را می توانید مشاهده کنید.

سرج ارستر چگونه نصب می شود؟

ارستر ها به صورت موازی در مدار قرار می گیرند به صورتی که وقتی ولتاژهای گذرا از مدار عبور می کنند سرچ ارسترها به اصطلاح روشن شده و جریان را به سیستم زمین منتقل می کنند و در همین حین ولتاژ در حد کیلو ولت رو دو سر وریستور و سرچ ارستر قرار می گیرد به طوری که تجهیزاتی که به صورت موازی قرار دارند خاموش نشده و به عملکرد خود بدون هیچ وقفه ای ادامه می دهند.

برقگیرها برحسب ولتاژ Up (ولتاژ حفاظتی) و سرعت عملکرد کیفیت سنجی می شوند. هرچقدر ولتاژ حفاظتی کمتری داشته باشند و سریعتر روشن شوند سرج ارستر های برق با کیفیت تر هستند.

سرج ارستر برق چگونه حفاظت  می شود (Back up Fuse)؟

ارسترها به مرور زمان خاصیت خود را از دست داده و یا در اثر صاعقه های شدید یا متعدد می سوزد و نشانگر آن قرمز می شود در این زمان می بایست خشاب یا Upper Part  سرج ارستر تعویض گردد.

برقگیر ها بر اثر انتخاب نادرست یا در اثر برخورد صاعقه با قدرت بالا امکان اتصال کوتاه بین فاز و نول  وجود دارد (احتمال این اتفاق در برندهای معتبر بسیار کم است) همچنین در صورتی که افزایش ولتاژ دائمی روی خط داشته باشیم نیز سرج ارستر های برق دچار نشتی جریان شده، داغ شده و به مرور زمان امکان اتصال کوتاه یا آتش سوزی داریم لذا در این موارد با استفاده ی فیوز بک آپ هم از خود سرچ ارستر محافظت می کنیم (در مقابل افزایش ولتاژ دائمی خطوط انتقال) و هم سیستم توزیع نیرو را در برابر خرابی های نادر برقگیر و اتصال کوتاه و در نتیجه تریپ دادن کلید اصلی محافظت می کنیم.

شرکت های سازنده سرچ ارستر در کاتالوگ خود ماکزیمم فیوز بک آپ برای هر برقگیر ذکر می شود. این یعنی درصورتی که فیوز بالا دستی سرچ ارستر از این مقدار ماکزیمم بالاتر است ما می باید فیوز بک آپ را حتما در نظر بگیریم. در سایر موارد استفاده از فیوز بک آپ توصیه شده است ولی الزامی نیست.

سرج ارستر چگونه از تجهیزات حفاظت می کند؟

در زمانی که افزایش ولتاژ گذرا ناشی از صاعقه یا سوییچینگ داریم عایق بین مثبت و منفی روی بردها یا فاز  و نول، هادی شده و بین این دو قطب جرقه زده می شود که عملا باعث سوختن IC، خازنها یا پردازنده های مدار می شود.

اثرات ولتاژ ناشی از اسوئیچینگ

برقگیر (سرج ارستر برق) در حقیقت در زمان وقوع افزایش ولتاژهای گذرا برای لحظاتی در حدود نانو ثانیه به جای عایق های داخل دستگاه هادی شده و ولتاژ ایمنی را در دو سر خود القا می کند به شکلی که تجهیزات و دستگاه هایی که به صورت موازی با ارستر متصل شده اند آسیب نمی بینند.

سرج ارستر برق (SPD) چگونه انتخاب می شود؟

انتخاب صحیح SPD (سرج ارستر برق) می بایست براساس استاندارد صورت بگیرد ولی به صورت مختصر می توان از نمودار ذیل استفاده نمود.

انتخاب سرج ارستر

انتخاب سرج ارستر برق و هماهنگی بین آنها نیاز به تخصص و تجربه کافی دارد لذا یکی از بهترین راه های طراحی سیستم حفاظت داخلی یا انتخاب برقگیر بهره بردن از نرم افزار می باشد.

لینک درخواست نرم افزار طراحی سرج ارستر

راهنمای انتخاب surge arrester را در قالب PDF  می توانید از این لینک دانلود نمایید همچنین ویدئو توضیحی درباره نحوه استفاده از آن را می توانید در این صفحه مشاهده نمایید.

 ارستر چه انواعی دارد؟

 بر اساس نوع و محل استفاده به انواع مختلفی تقسیم می گردد که انواع آن را در ذیل بررسی خواهیم کرد.

  1. ارستر تایپ 1 = ارستر تایپ B
  2. ارستر تایپ 2+1 = ارستر کلاس B+C
  3. ارستر تایپ 2 = ارستر کلاس C
  4. ارستر تایپ 3+2 = ارستر کلاس C+D
  5. ارستر تایپ 3 = ارستر کلاس D

قیمت سرج ارسترها:

قیمت سرج ارستر برق بر اساس سطح حفاظتی، تکنولوژی ساخت، مواد پلاستیکی سازنده جعبه ارستر، تعداد وریستورها یا اسپارک گپ های استفاده شده داخل آن و مشخصات این وریستورها یا اسپارک گپ ها و کاربرد آنها تعیین می گردد و همان طور که می دانید سرج ارستر برق OBO  آلمان نسبت به برند های مشابه با کیفیت یکسان از قیمت رقابتی برخوردار بوده و این یکی دیگر از مزیت های قیمت برقگیر های این شرکت می باشد.

برای بررسی قیمت سرچ ارسترها به موارد ذیل می بایست توجه کرد:

  1. آیا سرج ارستر برق تاییدیه های استاندارد مثل DIN  آلمان، TUV یا CE دارد یا خیر؟
    برقگیرها می بایست به صورت یک پکیج کامل که شامل جعبه و قطعات الکترونیکی بر اساس استاندارد IEC 62305  تست گردد.
  2. سرج ارسترها آیا به صورت پایه و ماژول ارستر جدا و قابل تعویض می باشند؟برخی از برقگیرها در بازار در حالت سه فاز به صورت یک تکه می باشند و در صورت آسیب دیدن آنها می بایست پایه و ارستر را تعویض کرد ولی سرچ ارسترهای با کیفیت آلمانی معمولا پایه جدا و ماژول آن قابلیت تعویض جداگانه را دارند.
  3. قیمت سرج ارستر برق بر اساس سطح حفاظتی که در هنگام وقوع صاعقه ایجاد می کند بسیار متغیر است. هر چقدر این سطح حفاظتی کمتر باشد برقگیر کیفیت بالاتری دارد و از تجهیزات بیشتر حفاظت می کند.
  4. فیوز بک آپ برای جلوگیری از نشتی جریان از افزایش ولتاژ دائمی خط تغذیه و همچنین جلوگیری از آسیب به برقگیر نیاز است. سرج ارستر یا برقگیرهای با کیفیت تا آمپرهای بالاتری نیاز به فیوز بک آپ ندارند. این به معنی این است که اگر ولتاژ دائمی خط از حد مجاز سرچ ارستر بالاتر رود نشتی جریان بسیار کمی دارند.
  5. ارسترها دارای کانتکت سیگنال برای ارسال فیدبک الکترونیکی برای سیستم کنترل یا آژیر نسبت به سرچ ارسترهای بدون فیدبک (fs) گران تر هستند.
  6. داخل سرچ ارسترها از اسپارک گپ، وریستور یا ترکیب این دو ساخته می شوند. به طور معمول سرچ ارسترهای تایپ 1 به خاطر استفاده از اسپارک گپ های قوی تر دارای قیمت بالاتری نسبت به سرج ارستر و برقگیر تایپ 2  هستند. سرج ارسترهای تایپ 2 عموما  از وریستورها ساخته شده اند.
  7. ارسترهای تایپ ترکیبی که برای حفاظت از تجهیزات در مقابل سرج ارستر یا برقگیرهای پرتوان و همچنین برقگیر کم توان استفاده می شوند نسبت به سرچ ارسترهای تایپ 2 قیمت بالاتری داشته ولی بواسطه سطح حفاظتی بالاتر و جایگزین شدن برای دو عدد سرچ ارستر می تواند گزینه مناسبی باشد.

قیمت سرج ارستر برق با توجه به وارداتی بودن و وابسته بودن  قیمت این کالا به نرخ ارز مدام در حال نوسان و تغییر بوده لذا توصیه می گردد جهت آگاهی از آخرین قیمت ها با دفتر مرکزی این شرکت در ایران (شرکت امید بنیان عمران) تماس حاصل فرمایید.

قیمت سرج ارستر OBO

سرج ارستر های ترکیبی B+C   و  C+D  در چه مواردی استفاده می شوند؟

درمواردی که فاصله تابلو اصلی با تابلو فرعی کمتر از 10 متر است و در تابلو اصلی نیز تجهیزات حساس به سرج های ناشی از سوییچینگ (µs20/8)  دارد از کلاس ترکیبی B+C  استفاده می کنند.

برقگیر C+D نیز زمانی استفاده می شود که فاصله زون 2 و 3 نزدیک باشد.

در واقع کلاس های ترکیبی هر دو زون حفاظتی را تحت پوشش قرار می دهند.

 

سرج ارستر و نام های مشابه؟

به سرج ارستر در بازار، اسامی ذیل نیز گفته می شود:

  • ارستر (Arrester)
  • اس پی دی (SPD)
  • برقگیر (Lightning Rod)
  • سرچ ارستر (اصطلاح غلط)

 ارستر (SPD) چگونه عمل می کند؟

برقگیر(SPD) به صورت موازی با مدار بسته می شود و به محض افزایش ولتاژ از میزان ولتاژ کاری نرمال وریستور ها شروع به هدایت جریان کرده و در نانو ثانیه انرژی صاعقه یا سرج را جذب کرده و به سیستم زمین منتقل می کنند.

عملکرد سرج ارستر OBO

 ارستر به چه علتی می بایست استفاده شود؟

سرج ارستر برق به عنوان یک تجهیز حفاظتی می تواند از آسیب رسیدن به تجهیزات با ارزش شما در خانه، کارخانه یا  تاسیسات جلوگیری کند. بسته به میزان ریسک و تجهیزاتی که در محل نیاز به حفاظت دارد لزوم استفاده از سرج ارستر برق معنی پیدا می کند. به طور مثال برای مدارات روشنایی استفاده از سرچ ارستر توجیه مالی ندارد ولی برای تجهیزات مخابراتی که در معرض مستقیم صاعقه هستند و یا کارت های کنترلی دستگاه های CNC  بسیار واجب است. چون لحظه ای وقفه در تولید می تواند ضرر های بسیاری به مجموعه وارد کند.

برقگیر در چه شرایطی الزامی است؟

surge arrester در ساختمان هایی که سیستم حفاظت صاعقه ندارند ممکن است نیازی نباشد و می بایست با توجه به سیستم های صاعقه ای که در کنار ساختمان وجود دارد لزوم استفاده از SPD را بررسی کرد.

SPD در ساختمان هایی که سیستم صاعقه گیر یا حفاظت خارجی را دارند الزامی است.

همچنین براساس استاندارد IEC 62305 در ساختمان های بلند مرتبه، ساختمان های نظامی، دکل های مخابراتی، تاسیسات کوهستانی، بیمارستان ها، پروژه های صنعتی و نفت و گاز الزامی است.

سرج ارستر برق:

SPD هایی که در تابلو های توزیع برق قرار می گیرند تا ولتاژ AC  را حفاظت کنند شامل انواع ذیل می گردند:

  • سرج ارستر برق کلاس B یا ارستر تایپ 1
  • سرج ارستر برق ترکیبی کلاس B+C یا ارستر تایپ 2+1
  • سرج ارستر برق کلاس C یا ارستر تایپ 2
  • سرج ارستر برق ترکیبی کلاس C+D یا ارستر تایپ 2+3
  • سرج ارستر برق کلاس D یا ارستر تایپ 3

 ارستر (برقگیر) ترکیبی (Combination arrestor) چیست؟

ارسترهای ترکیبی برای مواردی پیشنهاد می شود که فاصله نصب بین محل نصب ارستر کلاس بالا دست مثل کلاس B با محل نصب ارستر کلاس بعدی مثل کلاس C کمتر از ده متر باشد. در این موارد برای اینکه بتوان تجهیزات را در برابر ضربات صاعقه ایمن کرد هم در برابر سرج های ناشی از کوپلینگ القایی یا سوییچینگ از کلاس ترکیبی B+C یا برقگیر تایپ 2+1 استفاده می کنند. به همین منوال از برقگیر کلاس C+D نیز در موارد مشابه استفاده می شود.

 ارستر تایپ 1 (کلاس B):

برقگیرهای کلاس B با توانایی تحمل ضربه های مستقیم صاعقه (350/10) اصلی ترین نوع ارسترها می باشند. این ارسترها انرژی اصلی صاعقه را جذب و به سیستم زمین منتقل می کنند. در ساختمان هایی که موارد ذیل را دارند استفاده از surge arrester کلاس B الزامی است:

  1. صاعقه گیر پسیو یا صاعقه گیر اکتیو دارند.
  2. ترانس یا کابل هوایی وارد ساختمان می شود.
  3. ارتفاع ساختمان بلند و آنتن تلویزیون یا شبکه دارند.
  4. دقیقا چسبیده به ساختمانی با وضعیت های بالا باشند.

چرا این موضوعات مهم هستند؟ زمانی که صاعقه از طریق سیستم صاعقه گیر دریافت می شود جریان و ولتاژ ناشی از صاعقه از طریق هادی نزولی به سیستم زمین منتقل می شود ولی بخاطر مقاومت سیستم زمین و انرژی زیاد صاعقه امکان تخلیه کامل وجود نداشته این جریان از طریق همبندی سیستم ارت ساختمان مجدد به داخل تابلو ها بر می گردد و در این مرحله سرج ارستر های کلاس B با قدرت عبور 50 کیلو آمپر از خودشان انرژی اصلی صاعقه را جذب کرده و به سیستم زمین برمی گردانند.  

در سایر موارد نیز دقیقا کابل کشی آنتن، شبکه برق باعث می شود که پس از برخورد صاعقه با موارد بالا مستقیما به داخل ساختمان منتقل شود در نتیجه ریسک خطر و قدرت صاعقه برخوردی بسیار بالاتر است.

◊  سرج ارسترهای اصلی کلاس C:

سرج ارستر OBO تکفاز  V20 1+NPE-280

SPD ابو

بدون کانتکت سیگنال (کد فنی 5095251)

سرج ارستر کلاس C کد 5095331

با کانتکت سیگنال (کد فنی 5095331)

سرج ارستر  OBOسه فاز V20 3+NPE-280

سرج ارستر کلاس C کد 5095253

  بدون کانتکت سیگنال (کد فنی 5095253)

سرج ارستر کلاس C کد 5095333

با کانتکت سیگنال (کد فنی 5095333)

سرج ارستر برق تایپ 2 (کلاس C):

سرج ارسترهای برق کلاس C با توانایی تحمل ضربه های صاعقه در زون های 1، 2 و 3 یکی از پرمصرفترین نوع ارسترها می باشند.این نوع از سرچ ارسترها بعد از برقگیر های کلاس B یا سرچ ارسترهای تایپ 1 استفاده می شود تا ولتاژهای گذرایی کوچک که از SPD های تایپ 1 رد شده اند را جذب کرده و از تجهیزات حفاظت نماید.

◊     سرج ارسترهای اصلی کلاس C:

سرج ارستر OBO تکفازV20 1+NPE-280

  • با کانتکت سیگنال (کد فنی 5095331)
  • بدون کانتکت سیگنال (کد فنی 5095251)

سرج ارستر  OBO سه فاز V20 3+NPE-280

  • با کانتکت سیگنال (کد فنی 5095333)
  • بدون کانتکت سیگنال (کد فنی 5095253)

 

سرج ارستر برق تایپ 3 (کلاس D):

سرج ارستر های برق تایپ 3 یا کلاس D برای حفاظت تجهیزات در مقابل کوپلینگ های القایی و سرج های ناشی از سوییچینگ استفاده می شود. همچنین این سرج ارسترهای برق به منظور حفاظت از مدارهای الکتریکی در آخرین مرحله در سوکت ها یا نزدیک تجهیزات قرار می گیرد. ارستر کلاس D با سرعت بسیار زیادی در حد نانو ثانیه روشن شده و ولتاژهای گذرا رو به سیستم زمین منتقل می کنند ولی حتما باید بعد از برقگیر های کلاس B و کلاس C نصب شوند چون توانایی تحمل ضربه مستقیم صاعقه رو ندارند.

◊    سرج ارستر های اصلی در کلاس D:

 

سرج ارستر کلاس D کد 5092451

سرج ارستر 5092451 OBO یا ارستر پشت پریزی USM

سرج ارستر 5092800 OBO یا ارستر پریزی FC

سرج ارستر کلاس D کد 5097650

سرج ارستر OBO 5097650 یا ارستر منبع تغذیه 24 ولت VF

سرج ارستر شبکه:

سرج ارستر شبکه تجهیزی است که به صورت تخصصی برای حفاظت از تجهیزات شبکه، دیتاسنتر، دوربین مداربسته تحت شبکه، تاچ پنل های هوشمند، سیستم های کنترل تحت شبکه و.. استفاده می شود. با توجه به حساسیت و ارزشمند بودن این تجهیزات هم از لحاظ مالی و هم از نظر امنیتی اختلال در کارکرد آنها براثر برخورد صاعقه یا پالس های الکترومغناطیسی هم برای صنایع نظامی و امنیتی و هم برای بخش خصوص بسیار مهم است.

عدم استفاده از ارستر شبکه

سرج ارستر شبکه معمولا در دو طرف نصب می شود و به این روش از یک طرف از تجهیزی که در خارج نصب شده است (مثل دوربین) حفاظت می کند و از طرف دیگر از تجهیزی که در فضای داخل وجود دارد (مثل تجهیزات سرور)

سرج-ارستر-شبکه-5081800-5081802-5081804 OBO

سرج ارستر شبکه انواع مختلفی دارد که عبارتند از:

  1. سرج ارستر شبکه 5081800 سرعت بالا (10 گیگابایت) تایپ 3+2
  2. سرج ارستر شبکه 5081802 سرعت متوسط (1 گیگا بایت) تایپ 2+1
  3. سرج ارستر شبکه 5081804 سرعت 100 مگابایت (1 گیگابایت) تایپ 1
سرج ارستر شبکه کد 5081804

 ارستر شبکه چه مشخصاتی باید داشته باشد:

  • حتماً CAT6 را ساپورت کند.
  • قابلیت نصب روی ریل را داشته باشد.
  • حتماً POE رو ساپورت کند(حداقل جریان 1 آمپر).
  • قابلیت تحمل ضربه های صاعقه و سرج های سوییچینگ را داشته باشد (تایپ 3+2).
  • تحمل جریان صاعقه تا 10 کیلو آمپر (تایپ 1) و 5 کیلو آمپر ( تایپ 3+2) را داشته باشد.
  • سوکت شبکه ای که برای ساخت ارستر شبکه استفاده شده باید کمترین افت سیگنال را داشته باشد.

توجه مهم: ارستر شبکه تقلبی یا چینی در کمتر از 6 ماه موجب افت سیگنال و حتی قطعی تصویر میشوند!!

سرج ارستر RS485/ RS232 (برقگیر پورت سریال):

ارستر برای کابل های ارتباطی همچون RS485 و RS232 می تواند تجهیزات حساس کنترلی را دربرابر صاعقه، نویز یا ولتاژهای گذرایی که در محیط های صنعتی وجود دارد حفظ نماید.

ارستر دیتا انواع مختلفی دارد که عبارتند از:

  1. ارستر 5080053 (ارستر RS2323  9 پین کد فنی SD09-V24)
  2. ارستر 5080150 (ارستر RS2323  15 پین کد فنی SD15-V24)
  3. ارستر 5080150 (ارستر RS485  9 پین کد فنی SD09-V11 9)
سرج ارستر دیتا کد 5080053

سرج ارستر دوربین (CCTV surge arrester):

برقگیر دوربین یکی از مهمترین قطعاتی است که می بایست در طراحی سیستم های امنیتی مورد استفاده قرار گیرد. امروزه با تغییرات اقلیمی که تعداد صاعقه ها را افزوده است و همچنین امکان ایجاد پالسهای الکترومغناطیس توسط دستگاه ها و بمب های الکترومغناطیسی استفاده از سرج ارستر دوربین، سیستم امنیتی را در مواقع بحرانی نجات داده و تصویر و امنیتی پایدار را برای شما به ارمغان میاورد.

سرج ارستر دوربین انواع مختلفی دارد که عبارتند از:

  1. ارستر BNC برای دوربین های آنالوگ (کد فنی 5093260، کد فنی 5093252، کد فنی 5093236)
  2. arrester شبکه برای دوربین های تحت شبکه (کد فنی 5081802، کد فنی 5081804)

ارستر  BNC:

برقگیر کواکسیال یکی از اساس ترین قطعات حفاظتی برای سیستم های مخابراتی می باشد زیرا آنتن ها و دوربین های مداربسته بخاطر قرارگرفتن در زون 0 همواره درمعرض برخورد مستقیم صاعقه قرار دارند. به همین علت سرچ ارسترها تایپ 2+1 یا کلاس B+C هستند.

کانکتورهای BNC  یکی از پر مصرفترین نوع کانکتورها برای کابل کواکسیال بوده و برقگیر BNC نیز می بایست دقیقا خواص این نوع کانکتورها را داشته باشند. (تلفات کم و کیفیت بالای ساخت ارستر های BNC نقش مهمی در انتقال صحیح سیگنال ها دارد).

عدم استفاده از سرج ارستر کواکسیال

اثرات ناشی از برخورد صاعقه به آنتن های رادیویی

انواع سرج ارستر یا برقگیر BNC:

  • surge arrester کواکسیال OBO مدل DS-BNC M / W (کد 5093252)
  • surge arrester کواکسیال OBO مدل DS-BNC M / M  (کد 5093260)
  • surge arrester کواکسیال OBO مدل DS-BNC W / W (کد 5093236)
ارستر BNC کواکسیال OBO کد 5093236

سرج ارستر OBO کد 5093236

سرج ارستر یا برقگیر TNC

سرچ ارسترهای کواکسیال استفاده شده برای کانکتورهای TNC می بایست در فرکانسهای 0-11 گیگاهرتز عملکرد بهتری داشته باشند لذا علاوه بر کانکتورها قطعات استفاده شده برای تولید این نوع برقگیر های کواکسیال نیز با سایر مدل ها متفاوت می باشد. تنها شرکت های معتبر از این موضوع و استاندارهای مربوطه با خبر هستند.

◊  سرج ارستر TNC:

  •  ارستر کواکسیال OBO مدل DS-TNC M / W (کد فنی 5093270)

سرج ارستر کواکسیال OBO کد 5093270

سرج ارستر برق تایپ N:

سرج ارستر برق کواکسیال دارای مدل های متنوعی هستند یکی از این انواع که برای حفاظت از دوربین های مداربسته و تجهیزات رادیویی در مقابل صاعقه مورد استفاده قرار می گیرد برقگیر های کواکسیال با کانکتور های N TYPE می باشد.

◊     ارستر N تایپ:

  • surge arrester کواکسیال OBO مدل DS-N M/W (کد فنی 5093996)
  • surge arrester کواکسیال OBO مدل DS-N W/W (کد فنی 5093988)
SPD تایپ N کواکسیال OBO کد 5093996

سرج ارستر کواکسیال OBO کد  5093996

سرج ارستر کواکسیال OBO کد  5093996

ارستر UHF:

سرچ ارسترهای UHF برای حفاظت از آنتن های رادیویی و تجهیزات مرتبط به آنها در مقابل برخورد مستقیم صاعقه به آنتن استفاده می شود. به همین علت کلاس این SPD ها 2+1 و کلاس B+C دارند. داخل این SPD ها اسپارک گپ وجود دارد تا بتواند در برابر ضربه های قدرتمند صاعقه مقاومت کنند.

ارستر یا برقگیرهای شبکه می بایست کمترین میزان افت سیگنال را داشته باشند و همچنین کانتکتورهایی با کیفیت کانکتورهای شرکت های پیشرو در صنایع مخابرات داشته باشند. در غیر اینصورت به مرور زمان موجب اختلالات در سیگنال های دریافتی و ارسالی می شود.

◊ سرج ارستر یا برقگیر UHF:

  • برقگیر کواکسیال OBO مدل S-UHF M/W (کد فنی 5093023)
  • برقگیر کواکسیال OBO مدل S-UHF W/W (کد فنی 5093015)
SPD کواکسیال OBO کد 5093023

سرج ارستر کواکسیال OBO کد 5093023

سرج ارستر کواکسیال OBO کد 5093015

سرج ارستر خورشیدی (ارستر فتوولتائیک Photovoltaic surge arrester):

ارستر فتوولتائیک یا سرج ارستر خورشیدی جهت حفاظت از اینورتر و تجهیزات مرتبط با آن در سایت های خورشیدی نصب می شود. با توجه به اینکه پنل های خورشیدی در فضای آزاد، پشت بام و مناطق کوهستانی نصب می شوند احتمال برخورد مستقیم صاعقه به آنها وجود دارد. همچنین تجهیزات نصب شده در سیستم های خورشیدی بسیار به سرج حساس بوده لذا استفاده از برقگیر از الزامات استاندارد می باشد.

ارستر خورشیدی انواع مختلفی دارند:

  • ارستر DC 1000 V (کد فنی 5094608 بدون کانتکت سیگنال – کد فنی 5094574 با کانتکت سیگنال)
  • ارستر DC 600 V (کد فنی 5093623 بدون کانتکت سیگنال – کد فنی 5093625 با کانتکت سیگنال)
  • ارستر DC 900 V (کد فنی 5097447 بدون کانتکت سیگنال – کد فنی 5093625 با کانتکت سیگنال) 
  • ارستر برق 220 ولت (تک فاز و نول کد فنی 5095251 بدون کانتکت _ سه فاز و نول کد فنی 5095253 بدون کانتکت)
سرج ارستر خورشیدی OBO کد 5094608

سرج ارستر خورشیدی OBO کد 5094608

بدون کانتکت سیگنال

سرج ارستر خورشیدی OBO کد 5093623

سرج ارستر خورشیدی OBO کد 5093623

بدون کانتکت سیگنال

سرج ارستر خورشیدی OBO کد 5093625

سرج ارستر خورشیدی OBO کد 5093625

با کانتکت سیگنال

سرج ارستر فتوولتاییک OBO کد 5095251

سرج ارستر خورشیدی OBO کد 5095251

تک فاز و نول بدون کانتکت

سرج ارستر فتوولتاییک OBO کد 5095253

سرج ارستر خورشیدی OBO کد 5095253

سه فاز و نول بدون کانتکت

سرج ارستر فتوولتاییک OBO کد 5095253

سرج ارستر خورشیدی OBO کد 5095253

سه فاز و نول بدون کانتکت